Spiegelreflex of spiegelloze camera

Er zijn allerlei discussies gaande wat nu de beste camera is. Een camera is altijd een persoonlijke keuze maar als je naar de markt kijkt, komt er zoals het er nu uitziet toch langzaam een winnaar bovendrijven. De spiegelloze camera. De grote camerafabrikanten zoals Nikon en Canon updaten hun spiegelreflexcamera’s al jaren niet meer. Je zou zeggen, dan is de keuze niet zo moeilijk. Echter zo eenvoudig is het niet. Er zijn legio fotografen die al zeer lange tijd met spiegelreflexcamera’s werken en hier zeg maar aan zijn gewend. Zij zullen niet zomaar even overstappen. Er is voor de spiegelreflexcamera dan ook een zeer groot aanbod in lenzen en vaak ook nog voor een voordelige prijs. In de huidige zware financiële tijden is dit voor velen ook een reden om nog met de spiegelreflexcamera te blijven werken.

Wat is nu precies het verschil tussen een spiegelreflexcamera (DSLR) en een spiegelloze (mirrorless) camera ?

Bij een spiegelreflexcamera wordt het licht wat in de lens valt via een 45 graden spiegel naar een optische zoeker geleid. Je kijkt dus eigenlijk door de lens en ziet dus precies waar de lens op is gericht. Een spiegelloze camera, u raadt het al, heeft dus geen spiegel. Bij deze camera valt het licht dus via de lens direct op de sensor. Dit beeld wordt weergegeven achter op het lcd-scherm of in de EVF. (Electronic View Finder) De EVF’s van tegenwoordig zijn zo goed dat je vaak al redelijk goed kan zien wat het resultaat zal zijn.

Voordelen spiegelloze camera

Omdat deze camera geen spiegel nodig heeft kunnen deze compacter en lichter worden gebouwd. Autofocus kan worden afgehandeld door de sensor waardoor ze ook veel sneller zijn dan hun tegenhanger. Sommige camera’s kunnen wel tot 30 opnamen per seconde maken in de hoogste resolutie. In tegenstelling tot de oudere EVF’s zijn die van tegenwoordig erg goed en hebben een hoge resolutie. Na een opname kan hier ook de foto op worden bekeken in een meer dan acceptabele kwaliteit. Ook de sensors van de spiegelloze camera’s worden steeds groter en beter. Een ander bijkomend voordeel is dat je de lenzen niet hoeft te calibreren bij een spiegerlloze camera. Er zijn tegenwoordig legio beroepsfotografen die met een mirrorless camera hun brood verdienen.

Uiteindelijk kunnen we denk ik niet anders dan concluderen dat spiegel loze camera’s de toekomst hebben.

Fuji X-T4